p

Brexit: Cum vei călători în UK după 29 martie

Din ce în ce mai intens mediatizat, fenomenul Brexit a stârnit ample dezbateri publice îndeosebi din luna noiembrie a anului trecut, odată cu publicarea Acordului de Retragere a Marii Britanii din UE. Deși negociat de cabinetul Theresa May încă din 2017 și ratificat, finalmente, de toate celelalte 27 de state UE, Acordul a fost respins în Parlamentul Britanic cu o majoritate covârșitoare pe data de 15 ale lunii trecute…

Iată din nou oficialitățile de la Londra în fața caietului de schițe, încercând renegocierea condițiilor. Totuși, în complexitatea geopolitică a momentului, scenariul unui ”no-deal Brexit” devine tot mai probabil. Comisia Europeană a refuzat, deja, redeschiderea discuțiilor, iar opoziția internă se amplifică pe zi ce trece, în special animată de chestiunea granițelor și a mișcării libere, în spatele căreia fac front comun majoritatea facțiunilor politice.

Astfel, încheierea sau lipsa unui acord până pe 29 martie 2019 poate avea consecințe importante pentru turiștii din spațiul intracomunitar sau rezidenții britanici fără cetățenie. Dacă planificați o călătorie în UK în viitorul propiat, vă prezentăm în continuare informațiile necesare pentru ambele cazuri posibile.

Deși mai puțin probabil, în eventualitatea aprobării Acordului de Retragere până la sfârșitul lunii martie, Regatul Unit va părăsi UE urmând un proces gradual și bine delimitat. Momentul oficial (29 martie 2019, orele 23:00) va fi urmat de o perioadă de implementare în care cetățenii din UE, EEA și Elveția vor putea continua să călătorească liber în UK, urmând reglementările prezente în vigoare. Tranziția se va încheia la 31 decembrie 2020, dată până la care Marea Britanie va adopta o nouă politică. Totodată, rezidenții din UK fără cetățenie britanică își vor putea depune aplicațiile de ședere permanentă pe parcursul aceluiași interval, acestea fiind revizuite spre aprobare de autorități până în iunie 2021. Desigur, în toate cazurile datele pot fi flexibile, iar extinderea acestora rămâne la latitudinea oficialităților britanice.

Mai plauzibilă, însă, este situația opusă: în scurtul timp rămas, Parlamentul își va menține poziția vis-a-vis de Acord, însemnând că Marea Britanie va renunța la politica europeană de liberă circulație cu efect imediat după 29 martie. În acest sens, se va urmări adoptarea unui Act al Imigrării și Coordonării Protecției Sociale, aflat în dezbatere parlamentară încă din 20 decembrie. Conform comunicatelor oficiale, odată cu intrarea acestuia în vigoare, nu vor exista modificări decât în aparatul birocratic vamal, turiștii din spațiul intracomunitar fiind în continuare capabili să călătoarească în UK la fel ca în prezent.

Astfel, ca cetățean al unui stat membru UE, veți putea călători în UK pentru o perioadă mai scurtă de 3 luni în aceleași condiții ca acum, fiindu-vă necesar doar unul dintre următoarele documente:

  • carte de identitate

  • pașaport (temporar, simplu sau electronic)

Pentru ședere mai lungă de 3 luni, însă, va fi necesară o aprobare din partea Ministerului de Interne, valabilă până la 3 ani, funcție de motivul aplicării (permis de muncă sau studiu). Niciunul dintre cazuri nu va necesita viza la intrarea în UK.

Cum normele de mai sus vor fi aplicabile, de asemenea, doar până la 31 decembrie 2020, oficialitățile britanice și-au asumat obligația de a anunța noile proceduri cel târziu în toamna aceluiași an. Cert este, totuși, că noua politică va înceta diferențierea imigranților după țara de proveniență, dezideratul fiind implementarea unui sistem universal de evaluare și verificare, cu precădere asupra celor care doresc să se stabilească în Regat.

Vom încerca să ținem pasul cu aceste schimbări și să vi le aducem la cunoștință ori de câte ori apar, în adnotări ulterioare.

Pentru întrebări sau informații mai detaliate în această privință, vă invităm să accesați lista de linkuri utile de mai jos și vă suntem, desigur, la dispoziție pe adresa marketing@issedu.ro .

Linkuri utile:

LEAVE COMMENT