Cum afectează COVID-19 sănătatea psihică a adolescenților

Cum afectează COVID-19 sănătatea psihică a adolescenților


Începând cu luna martie a anului 2020, ritmul vieții noastre, a tuturor, a fost serios afectat. Însă în vreme ce un procent semnificativ de persoane s-au confruntat și se confruntă în continuare cu anxietate, depresie, confuzie, iată de ce este important să acordăm atenție specială adolescenților. În rândurile următoare vă împărtășim câteva dintre modurile în care COVID-19 a afectat sănătatea psihică a adolescenților, modul în care această situație îi afectează pe termen lung, precum și modalități prin care îi puteți ajuta.

 

COVID-19 și sănătatea psihică a adolescenților

Adolescența este perioada asociată cu diverse schimbări hormonale. Iar pandemia de coronavirus face cu atât mai dificilă perioada pentru adolescenți și, implicit, pentru părinții lor. Pe lângă nevoia de a fi împreună cu prietenii, de a avea contactul fizic cu propria lor realitate – ieșiri cu prietenii, mediul școlar, ieșiri la petreceri, concerte sau film, se mai adaugă și o problemă științifică. Creierul adolescentului este în plină dezvoltare. Cortexul prefrontal, secțiunea creierului responsabilă pentru gândirea critică și controlul impulsurilor, nu este pe deplin dezvoltată până la aproximativ 25 de ani. Astfel, adolescenții pot avea nevoie de sprijin suplimentar atunci când vine vorba de organizare, care include orele de somn, utilizarea tehnologiei și planificarea unor sarcini. Din cauza pandemiei, elevii au pierdut noțiunea timpului școlar. Mai mult, dacă aceste dezorganizări sunt dublate de o lipsă de sprijin parental, situația conduce la modele de somn neregulat și la o instabilitate generală, care poate avea impact asupra cursurilor, relațiilor de familie și sănătății psihice.

 

Provocările cu care se confruntă adolescenții în pandemie

În adolescență, tinerii manifestă episoade de rebeliune, izolare, comportament nonconformist. Iar provocările pandemiei – lipsa contactului fizic cu prietenii și petrecerea majorității timpului în casă – îi pot face să se simtă mai singuri și izolați decât înainte. În plus față de pierderea propriei lor realități, unii dintre ei s-au trezit nevoiți să-și asume noi responsabilități, cum ar fi îngrijirea fraților mai mici sau treburile casnice. Aceste lucruri presupun presiune suplimentară pe umerii adolescentului și pot face dificilă ținerea pasului cu sarcinile școlare, mulți rămânând astfel în urmă.

O altă problemă cu care se confruntă adolescenții este utilizarea excesivă de tehnologie. Timpul petrecut acasă și lipsa contactului fizic cu prietenii predispun la…nedezlipirea de telefonul mobil. Însă internetul poate fi un instrument benefic sau nociv, în funcție de conținutul consumat și timpul petrecut navigând. În vreme ce anumite documentare, podcasturi și aplicații mențin creierul activ și pot stârni dorința de a căpăta mai multe cunoștințe, platforme precum Instagram și TikTok tind să influențeze negativ sănătatea mintală a adolescentului.

 

Cum pot fi ajutați adolescenții

Pe măsură ce stresul adolescenților crește, aceeași creștere ar trebui să fie înregistrată și în ceea ce privește accesul lor la un sprijin sănătos pentru a face față situației. Este important ca adulții din jurul lor – fie că este vorba de părinți, profesori sau mentori – să rămână implicați activ în susținerea adolescenților din viața lor. Adolescenții sunt creativi, rezistenți și plini de resurse, mai ales atunci când au susținerea adulților. Cel mai bun mod de a ajuta un adolescent este comunicarea. Discută cu adolescentul din viața ta despre modul în care experimentează lucrurile și întreabă-l despre sprijinul pe care și-l dorește din partea ta. De asemenea, poți apela la „trucuri” general valabile în ceea ce privește bine dispunerea unui adolescent. Fie că este vorba de o scurtă călătorie într-un loc ales de el, o tabără educațională internațională sau permisiunea pentru o petrecere în pijamale cu prietenii, vei observa energia pozitivă care se va instala instant și motivația pentru a trece mai ușor prin aceste vremuri neobișnuite.

Autor

author image
Issedu

International Summer Schools Education - ISSEDU a fost fondată în anul 2011 în colaborare cu unul dintre cele mai importante centre de organizare a școlilor de vară din Anglia, Churchill House. Misiunea noastră este să oferim tuturor participanților, la taberele de vară internationale, o experiență captivantă și de calitate superioară.